𝐎𝐃 𝐒𝐑𝐄𝐃𝐍𝐉𝐎Š𝐊𝐎𝐋𝐀𝐂𝐀 𝐃𝐎 𝐔𝐌𝐈𝐑𝐎𝐕𝐋𝐉𝐄𝐍𝐈𝐊𝐀 – 𝐒𝐕𝐈 𝐙𝐀𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐄𝐒𝐈𝐑𝐀𝐍𝐈 𝐙𝐀 𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐋𝐍𝐎 𝐙𝐃𝐑𝐀𝐕𝐋𝐉𝐄

Izuzetno zadovoljni odazivom naših sugrađana i ljudi iz okolnih gradova završili smo ovogodišnji Tjedan psihologije u Daruvaru, u organizaciji Gimnazije Daruvar i Poliklinike Arcadia, s partnerom, Daruvarskim toplicama.
Ovogodišnje teme i predavači privukli su populaciju od srednjoškolaca do umirovljenika te popunili tri dana dvoranu Hotela Termal, gdje se zaista tražilo mjesto više, pa i ono za stajanje..
Prvog dana, u ponedjeljak, 19. veljače, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Sena Puhovski kroz svoju temu Kako se nositi s psihosomatskim teškoćama u djece i adolescenata – što se krije u pozadini podijelila je korisne savjete roditeljima, bakama i dedama, odgojiteljima, nastavnicima…svima koji su u kontaktu s djecom i mladima, kako bi što lakše komunicirali te rješavali emocionalne teškoće i pružali podršku.
Drugoga dana, u utorak 20. veljače počastila nas je svojim dolaskom jedna od najvećih i najpoznatijih znanstvenica iz područja neuoroznanosti i neuropsihijatrije – akademkinja Vida Demarin. Bila nam je izuzetna čast ugostiti je po prvi puta u našem gradu. Vedrog duha, britkog govora, s puno sjajnih savjeta za bolji život približila je temu neuroplastičnosti mozga na vrlo jednostavan i prosječnom slušatelju blizak način. Bilo je izuzetno dragocjeno čuti informacije kako je naš mozak spreman na promjene, i u strukturi i u funkciji i na koje načine možemo sami za sebe učiniti značajne promjene u korist zdravlja. Akademkinja Demarin je ime koje trebate guglati i slušati njena predavanja na YouTubu, jer premalo je prostora da se u ovom manjem članku opiše njen lik i djelo ali i poseban dojam koji ostavlja na ljude.
I posljednji dan Tjedna psihologije, četvrtak, 22. veljače zatvorile su zajedničkim predavanjem organizatorice ovog događanja, psihologinja Gimnazije Daruvar Elizabeta Sabljić i direktorica Poliklinike Arcadia, dr. med. Biljana Ignatovska. U ponovo prepunoj dvorani objasnile su svaka sa svog stručnog stajališta kako nam tijelo govori, kako je emocija i nova situacija te prilagodba na promjenu povezana s nizom reakcija u našem tijelu, kako se možemo nositi sa stresnim stanjima i kako si pomoći.
Prekrasna atmosfera na predavanju rezultirala je i zahvalama pojedinaca iz publike te novim prijedlozima za sljedeće godine organizacije sličnih događanja, na čemu smo iznimno zahvalni.
Gimnazija Daruvar je ovim događanjem otvorila cjelogodišnju proslavu 70-te obljetnice svog rada i djelovanja te se nadamo kako ćete i dalje svojom podrškom biti sastavni dio događanja koja pripremamo.
I na kraju, ali najvažnije – u ime organizacijskog tima, Elizabete, Biljane i mene, od srca hvala vama, dragi naši posjetitelji, na podršci, dolascima, pljesku i interesu za teme mentalnog zdravlja te spremnosti da svoj život učinite boljim i ljepšim. Naša priča ima jednostavan cilj – što veća dobrobit zajednice i svih njenih članova, hvala vam što ste to prepoznali. 😊❤️
 
Romana H.