O projektu

Projekt „Budi svoj“ je preventivni program usmjeren na zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, kojeg su 2014. godine pokrenuli stručnjaci Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji sa odgojno obrazovnim institucijama, uz podršku Bjelovarsko-bilogorske županije i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

 

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života, usvajanje zdravih i konstruktivnih stilova života, aktivno mijenjanje štetnih stavova i navika te podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja kroz psihoedukativna predavanja, podršku i interaktivne radionice sa učenicima prvih razreda srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije, njihovim roditeljima i nastavnicima te roditeljima djece vrtićke dobi i odgajateljima u dječjim vrtićima.

Program također potiče senzibilizaciju građana, stručnjaka i predstavnika lokalne zajednice na problem ovisnosti koji je globalni problem suvremenog društva i zahtjeva međusobnu kontinuiranu suradnju.


Prve radionice i predavanja u našoj školi održane su 26. ožujka 2015. Održali su ih voditeljica projekta Iva Manestar, dr. med., spec. psihijatrije te suradnici Renata Hunjadi Brzović, prof. psihologije, Željko Pavlović, predsjednik Udruge mladih “like” i Dražen Žagi, predsjednik Kluba liječenih alkoholičara Bjelovar. Radionice su provedene s učenicima 1. razreda a u popodnevnim satima za roditelje istih učenika isto tako predavanja i radionice.

Projekt „Budi svoj“ u našoj školi provodi se svake školske godine, na vrlo sličan način, osim u pandemijskim uvjetima, gdje je rad prilagođen nastalim uvjetima.