ZBIRKA “DANIEL NEČAS HRASTE”

img

Viši predavač s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru Daniel Nečas  Hraste, rođen je 15. kolovoza 1959. godine u Češkoj (Přerov), postaje državljanin Republike Hrvatske 1968. godine. Živio je u Zagrebu gdje završava  Klasičnu gimnaziju 1979. godine te nakon toga i studij Klasične filologije 1985. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Predavao je latinski i grčki jezik u Klasičnoj gimnaziji, a od 1987. godine radi kao asistent na Odjelu za klasičnu filologiju  Sveučilišta u Zadru. Poslijediplomski studij iz Lingvistike apsolvirao je  1991. godine u Beogradu. Surađivao je na znanstveno-istraživačkim  projektima, autor je više znanstvenih članaka i nekoliko knjiga: Artemidor iz Daldisa: Sanjarica, August Cesarec, Zagreb 1993.; Historia Augusta, Antibarbarus, Zagreb 1994.; M. Tulius Cicero: Libri politici I: de re publica, Demetra, Zagreb 1995.; M. Tulius Cicero: Libri politici I: de legibus, Demetra, Zagreb 1996.; M. Tulius Cicero: Libri theologici I: de natura deorum, Demetra, Zagreb 1999.

Područje znanstvenog interesa bili su mu indoeuropeistika, komparativno proučavanje religije indoeuropskih naroda,  starija rimska religija i pravo. Desetljećima je bio aktivan član planinarskog društva te kratko vrijeme i predsjednik Planinarskog društva Paklenica (tekst Z.P. prema: Zadarski list, K. Bukvić i web stranici Odjela za klasičnu filologiju, Sveučilišta u Zadru).

Osim aktivnog planinarenja Daniel je proučavao jogu, podučavao tai chi i koliko nam je poznato posjedovao je vrlo osebujnu i upečatljivu karizmu. Preminuo je u 59. godini života.

(izvor: facebook Tai Chi Chuan Zadar)

Dio njegove karizme se može iščitati i iz zbirke knjiga koju je oporučno ostavio Gimnaziji Daruvar, većinom, na češkom jeziku. Ta zbirka broji dvjestotinjak knjiga različite tematike. Ovim putem izražavamo zahvalnost Danielu i njegovoj obitelji te Sveučilištu u Zadru na doniranim knjigama. Izdvojimo neke knjige iz te zbirke:

Fotografija zbirke “Daniel Nečas Hraste”
neke-knjige-iz-zbirke-DNH

 

ZBIRKA-Hraste