3. tjedan psihologije u Gimnaziji Daruvar

Već treću godinu za redom Gimnazija Daruvar pridružuje se aktivnom sudjelovanju u Tjednu psihologije, koji je ove godine održan po dvanaesti u put u Hrvatskoj. Tjedan organizira školska psihologinja Elizabeta Sabljić, koja svojim dugogodišnjim ustrajnim radom promovira teme iz ovog područja pokušavajući ih približiti ne samo učenicima, nego i široj zajednici.
Na predavanja su pozvani svi zainteresirani za ove teme, a dolaze vrlo često i djelatnici drugih odgojno-obrazovnih ustanova iz grada i okolice. Gimnazija time pokušava pružiti kvalitetno stručno usavršavanje, koje će poslužiti svakome u njegovom radu ili osobnom rastu.

 

ELIZABETA SABLJIĆ, PROF. PSIH.:
Psihologija je predivna znanost koja je toliko bogata saznanjima, uzbudljiva i daje nam uvid u gotovo svaki segment ljudskog života, života nas kao osoba i ljudi koji nas okružuju da bi bila prava šteta ne priključiti se ovom fenomenalnom projektu.
Tjednom psihologije u Gimnaziji Daruvar želimo našim građanima i učenicima približiti različite teme i područja kojima se psihologija i mi psiholozi bavimo. S jedne strane, pružajući znanstveno utemeljene informacije, nadamo se na taj način kod naše publike potaknuti razmišljanje ali bolje razumijevanje sebe ali i drugih. S druge strane, želimo sustavno raditi na smanjivanju stigme koja je prilično ukorijenjena u našem društvu a veže se uz odlazak psihologu, traženje psihološke pomoći, probleme mentalnog zdravlja. Našim aktivnostima želimo poslati poruku da smo mi psiholozi tu kao podrška u nošenju sa svakodnevnim zahtjevima života, ali i kao stručna pomoć i podrška u teškim trenutcima.

U organizacijskom smislu naš Tjedan ima i jednu posebnost koju moram posebno naglasiti a to je uključivanje najvećeg bogatstva koje jedna škola može imati a to su učenici. Svake godine naši predavači su naši bivši učenici, danas psiholozi i psihologinje ili stručnjaci drugih pomagačkih zanimanja. Ponosni smo i presretni jer se oni rado odazivaju i poklanjaju svoj trud, vrijeme i znanje svojoj bivšoj školi i građanima svoga grada.
Uz bivše učenike naši gosti su i drugi eminentni stručnjaci u području psihologije. Imali smo čast ugostiti svima dobro znanu dr. sc. Dubravku Miljković, a ove godine posjetila nas je i predavanje održala doc. dr. sc. Ana Butković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tematski naši tjedni obuhvaćaju različita područja psihologije i života ovisno o područjima kojima se naši gosti bave, ali pokušavamo osluškivati i interese naše publike. Do sada smo se bavili temama vezanim uz roditeljstvo i odgoj, život u digitalnom dobu, mentalno zdravlje, zadovoljstvo životom, profesionalno usmjeravanje i kretanje u svijet rada. Važno nam je da teme budu takve da svatko za sebe može ponijeti ponešto što će nas osnažiti, podržati ili dati ideju kako uljepšati ili olakšati život sebi ili ljudima koji nas okružuju.
Ove godine ponudili smo četiri predavanja za građane te jedno predavanje i jednu radionicu za učenike naše škole. Većinu su, naravno održali naši bivši učenici. Tako je Adrijana Hnojčik, mag. psih. održala interaktivno predavanje o komunikaciji s djecom putem igre. Ivan Vrbicky, mag.psih. govorio je o tome što nas to čini mentalno čvrstima, kako prepoznati tu čvrstoću i kako poraditi na njoj. Od Nine Plažanin, mag.psih. naši učenici su mogli čuti o neobičnim psihičkim poremećajima, a Žana Skalnik, mag.psih. s maturantima je održala radionicu o motivaciji i postavljanju ciljeva. Ja sam govorila o tome što je važno imati na umu kada pružamo podršku drugim ljudima kako bi njen utjecaj bio što kvalitetniji. Tjedan smo završili s predavanjem o tome kako je i koliko u životu čovjeka važna glazba koje je održala doc. dr. sc. Ana Butković, autorica kolegija Psihologija glazbe na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.