3. Workshop Erasmus+ projekta u našoj školi

Prošli tjedan, od 26. do 30. rujna u našoj školi se odvijao 3. Workshop, u sklopu Erasmus+ projekta: Zdravá krajina – Poznej svou krajinu“ s partnerima iz Češke Republike, iz Gymnáziuma Františka Palackého, iz Valašského Meziříčí.

Po petnaest učenika svake škole, četiri profesora iz partnerske škole te profesori naše škole proveli su četiri vrlo aktivna dana, tijekom kojih su odrađeno sve što je za ovaj susret isplanirao voditelj projekta, prof. Ivan Horina.

Učenici i profesori obišli su Ribnjačarstvo Končanica, OPG Baščevan, Petrov vrh, Park prirode Papuk, Geo info centar u Voćinu, Grofovu stazu unutar Park šume Jankovac, Savez Čeha u Daruvaru, kao i brojne druge lokalitete u gradu. U sklopu projekta izrađena je orijentacijska staza pomoću suvremene tehnologije, tzv. chatboatova, koja obuhvaća četiri izvora vode u gradu. Učenici su analizirali i uzorke vode iz ribnjaka te u suradnji s Hrvatskim šumama posadili deset sadnica hrasta, bukve, jasena, divlje trešnje i divlje kruške u reviru Ispostave Daruvar, na pola puta između Vranjevine i Petrova vrha. U posjeti Savezu Čeha učenici su saznali sve o prošlosti i sadašnjosti Čeha u Hrvatskoj.

Zadnji dan učenici su u grupama analizirali sve što su vidjeli i naučili u protekla tri dana te zajednički pristupili izradi prezentacija, digitalnih plakata i video zapisa. Nakon trosatnog marljivog rada prezentirali su ostalima sve što su napravili. Tijekom projekta radi se i na izradi češko-hrvatsko-engleskog rječnika geografskih i bioloških pojmova, kao ključnih parametara ovog ekološkog projekta.

Poslije učeničkih prezentacija slijedila je zajednička večera i završna razmjena dojmova. Nastavnici i učenici iz partnerske škole, na čelu s izvanrednim profesorom Janom Husakom (svima poznat kao Honza), su na kraju pripremili vrhunsko iznenađenje te nam otpjevali nekoliko obrada čeških pjesama.

U veselom i srdačnom raspoloženju ispratili smo naše goste put Češke, gdje ćemo se ponovo sresti sredinom travnja 2023.

U projektu su sudjelovali učenici koji se školuju po Modelu B, na češkom jeziku, njih pet iz 2.A i 3.C te petero učenika izborne nastave informatike.

Uz voditelja projekta, Ivana Horinu, u projektu su sudjelovali profesori: Ivana Milašin, Ivana Ančić Antolović, Marina Malešević, Tanja Prhal, Ribana Moulis, Vladimir Ivić, Nina Tuček, Tijana Trbojević, Romana Žukina, Violeta Lujanac, Sanja Janković te ravnateljica Romana Herout.