Češka škola bez granica Gimnazija Daruvar – Zürich

Zahvaljujući novčanoj potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja za međunarodnu suradnju osnovnih i srednjih škola Tijana Trbojević, profesorica češkog jezika u Gimnaziji Daruvar,  uspostavila je kontakt s Češkom školom bez granica u Zürichu 2019. godine. Željela je svojim učenicima pokazati da je znanje češkog jezika također korisno i u ostalim europskim zemljama. Sama ideja oduševila je i ravnateljicu Češke škole bez granica u Zürichu, gospođu Janu Vanjkovu.  Realizacija projekta bila je planirana za lipanj 2020. Nažalost, situacija s koronavirusom poremetila je planove ili, da tako kažemo, odgodila projekt za dvije godine kasnije. Susret ovih prijateljskih škola u Centru Čeha i Slovaka Zürich održan je u srijedu, 11. svibnja od 15 sati.

Daruvarski gimnazijalci su zajedno s voditeljicom projekta, kako tvrde u školi u Zürichu, pripremili su za njihove učenike zanimljiv program. Gimnazijalci su najprije za predškolsku djecu, a potom i djecu nižih razreda, odigrali kazalište sjena, bajku O zlatnoj ribici. Nakon kazališta sjena uslijedila je radionica za učenike petih, šestih i sedmih razreda. Nakon pročitane bajke o nepoznatim životinjama u kojoj nema nasilja, učenici su tražili zanimljive informacije u enciklopedijama, npr. gdje žive, koliko godina žive, čime i kako se hrane. Nakon toga je uslijedio još jedan zadatak u kojem je bila važna mašta. Naravno, nije nedostajalo ideja. Učenici su uz opis izmišljene životinje i likovno prikazali izmišljenu životinju.

Važno je naglasiti da su učenici međusobno komunicirali na češkom jeziku, što je doprinijelo i njihovom samopouzdanju u komunikaciji.

Nakon uspješno realiziranog kazališta sjena i radionice, svi učesnici projekta upustili su se u razgovor o školama, o životu u Daruvaru i Zürichu, o običajima i tradiciji do kojih obje strane drže. I dok su mali postavljali zanimljiva pitanja, veći su strpljivo odgovarali. Ali i obrnuto. Čvrsto vjerujemo da je ovaj susret obogatio sve učesnike projekta. Svakako ćemo tražiti nove načine kako bi se projekt održao što duže i tako motivirao naše učenike za učenje češkog jezika i za nove susrete.

Tim susretom obje škole su pokazale učenicima da se s češkim jezikom ne moraju susretati samo u svojoj zemlji, već bilo gdje u svijetu. Cilj ovog projekta je poticati motivaciju za učenje češkog jezika te naglasiti njegovu primjenjivost u raznim dijelovima svijeta. Istovremeno ovaj projekt omogućio je daruvarskim gimnazijalcima kontakt s njemačkim jezikom koji učenici uče već nekoliko godina te su znanje mogli primijeniti i u govoru s izvornim govornicima.

Motivacija i kontinuitet učenja češkog jezika ima značajnu i presudnu  ulogu u održavanju češkog jezika, kulture i tradicije na našim prostorima koji su prisutni preko  dvjesto godina. Na taj način etnički oplemenjuju i hrvatsko društvo.

Vizija partnerskih škola je i dalje poticati suradnju među školama kako bi se međusobno inspirirali, motivirali i raznim nastavnim metodama podupirali učenje češkog jezika.

Voditeljica projekta: Tijana Trbojević