Prva faza Erasmus+ projekta „Zdravá krajina – poznej svou krajinu“

Nastavnici naše škole sretno su se vratili iz Češke republike i uspješno odradili prvu fazu Erasmus+ projekta „Zdravá krajina – poznej svou krajinu“. Radi se projektu s Gymnáziumom Františka Palackého iz Valašského Meziříčí, čije aktivnosti su usmjerene na proučavanje lokalnih ekosistema te drugih područja geografije i ekologije. Na putu su bili Ivan Horina, kao glavni koordinator projekta, zatim Vladimir Ivić, Tanja Prhal i Ribana Moulis.

Tijekom svog posjeta upoznali su se sa funkcioniranjem češkog školstva i prošli su niz radionica koje će im pomoći u ostvarivanju ciljeva ovog projekta.

Posjetili su ekocentar u Valašském Meziříčí gdje su upoznati s vodoopskrbnom problematikom republike Češke i sa predloženim rješenjima u lokalnoj zajednici.

Ekskurzija i radionice u srednjem toku rijeke Bečve su uključile obilazak Hranicke jame, Zbrašovské aragonitne špilje te lokalitete Ústi i Skalička.

Treći dan posjeta bio je posvećen gorsko-planinskom području Beskida koje je obuhvatilo terenski rad na ogoljelim padinama s inovativnim rješenjima kako zaustaviti eroziju tla na tom području te ihtiološko istraživanje na dijelu toka rijeke Bečve. Popodne su posjetili ekofarmu „Zerlina Hážovice” te dogovorili raspored nadolazećih razmjena i aktivnosti koje trebaju biti obuhvaćene ovim projektom.