„Ellie on the Road“

U ponedjeljak 14.  siječnja 2018. u našoj školi je gostovala Zaklada SOLIDARNA (Zaklada za ljudska prava i solidarnost) s projektom „Ellie on the Road“ povodom  obilježavanja 70. obljetnice Opće deklaracije ljudskih prava.

Projekt je uključivao kulturno-edukativni program o životu I radu Eleanore  Roosevelt , o načinima  njene borbe  za potlačene i diskriminirane i o tome kako svatko od nas na svoj način može doprinijeti društvu solidarnosti i ljudskih prava.  Projekt „Ellie on the Road“  pokrenut je  povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, a posvećen je Eleanor Roosevelt, Prvoj dami svijeta koja je kao predsjednica prvog Odbora za ljudska prava Ujedinjenih naroda bila ključna za njezino donošenje 10. prosinca 1948. godine

Kroz  tematsku foto izložbu učenici su se upoznali s temeljnim vrednotama čovječanstva i osnovnim pravima koja im pripadaju, bez obzira na boju kože, spol, seksualnost, vjeroispovijest, socijalni status, jezik, političko ili drugo mišljenje.

Nakon druženja sa Eleanor Roosevelt organizirane su radionice :

  • Foto-radionica: Bolja fotka za ljepši svijet
  • Dramska radionica: izrazi se govorom & tijelom
  • Radionica kreativnog pisanja: Svijet u 5-7-5

u kojima je sudjelovalo oko 50 učenika.

U popodnevnim satima prikazan je dokumentarni film „What is Philanthropy?“ u izdanju Sveučilišta u Indiani a nakon filma se razvila diskusiju s učenicima o važnosti volontiranja i sudjelovanja u društveno korisnim aktivnostima.

Učenici su pokazali veliko  zanimanje za navedene teme, što pokazuje i veliki interes za radionice u kojima su sudjelovali. I svakako, za pohvaliti je njihovo lijepo i pristojno ponašanje u odnosu prema cjelokupnom događanju.

Hvala im za to i ponosni smo na njih.

Jela Kusaković