HRVATSKI KRALJEVSKI GRADOVI

Učenici prvih razreda su od 10. do 11. svibnja bili na dvodnevnoj ekskurziji po sjevernoj Dalmaciji pri čemu su posjetili gradove Knin, Šibenik, Biograd na moru, Zadar te naposljetku Nin. Na ovom prekrasnom putovanju, prepunom lijepih događaja, pogleda i novih iskustava učenici su obišli Kninsku tvrđavu i posjetili ”Muzej Oluje ’95”, nakon čega su nastavili svoje putovanje prema Krešimirovom gradu – gradu Šibeniku. Uz mnoštvo povijesnih i kulturnih znamenitosti najviše nas se dojmila katedrala Sv. Jakova te tvrđave Sv. Mihovil i Barone koje su ostavile poseban dojam kako svojom impozantnošću tako i perfekcijom izrade, a uz to i pogledom koji puca na šibenski akvatorij.
Naš put nastavio se preko starog hrvatskog kraljevskog grada Biograda na moru do ”Zlatnog grada” – Zadra. U pratnji lokalnog vodiča učenici su kroz dva dana obišli Kalelargu, Morske orgulje, Pozdrav Suncu, Trg pet bunara, crkvu Sv. Donata, Forum Romanum, crkvu Sv. Stošije, crkvu Sv. Marije sa zvonikom iz 12. st. te crkvu Sv. Šimuna sa škrinjom Sv. Šimuna. Na samom kraju posjetili su i muzej ”Zlato i srebro Zadra” u kojem se nalazi stalna izložba crkvene umjetnosti i smatra se jednom od najvrjednijih izložbi u Hrvatskoj, a smješten je unutar samostana crkve Sv. Marije.

Krajnje odredište putovanja bio je Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad u kojem su učenici posjetili crkvu Sv. Nikole, crkvu Sv. Križa, Višeslavovu krstionicu, rimski hram te spomenik Grguru Ninskom. Nakon razgleda grada obišli smo i kompleks Solane Nin, gdje su učenici posjetili muzej soli te dobili sve informacije o postupku dobivanja soli iz morske vode.
Nakon prilično napornog, ali izuzetno poučnog putovanja, vraćamo se napunjenih baterija i prepuni dojmova od svega što smo vidjeli i posjetili, u nadi da ćemo se u vrlo brzo vratiti u ponovni obilazak povijesno značajnih turističkih središta lijepe naše.

Razrednici i voditeljica u pratnji bili su: Jasmina Šimek, Tanja Prhal i Emir Sulik.

Tekst napisao: Emir Sulik.