Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Datum kada je Crvena armija oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, 27. siječnja, Ujedinjeni narodi su 2005. godine proglasili Danom sjećanja na žrtve holokausta.  Holokaust je bio sustavni i planirani progon i ubojstva 6 milijuna Židova koje je provodila nacistička Njemačka i njezini suradnici između 1933. i 1945. Genocid se provodio u cijeloj Europi, uništio je ne samo pojedince i obitelji, već i zajednice i kulture koje su se razvijale stoljećima.

Ove se godine žrtava holokausta prisjećamo kroz životnu priču Eve Fisher, rođene Daruvarčanke i njezina umjetnička djela. Tim povodom učenici Gimnazije Daruvar uredili su školski pano posvećen životu umjetnice, s naglaskom na njezinu priču stradanja i ciklus slika koje je naslikala na temu holokausta. 

O slikama Eve Fischer i nastavnim metodama rada s umjetničkim slikama u poučavanju o holokaustu profesorice naše Gimnazije Gordana Grgić i Valerija Turk-Presečki, upravo na današnji dan, održale su radionicu za sudionike državnog seminara Poučavanje i učenje o holokaustu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Osijeku.