Nagrada za životno djelo

Našem uvaženom kolegi i dragom profesoru Josipu Previću dodijeljeno je javno priznanje „Grb Grada Daruvara“, nagrada za životno djelo. Priznanje je povodom Dana grada Daruvara uručeno našem profesoru zbog njegovih zasluga na polju obrazovanja, planinarstva i drugog društvenog djelovanja.

Josip je jedan od najomiljenijih nastavnika naše škole, kako među sadašnjim tako među bivšim učenicima. Njegov doprinos u populariziranju fizike je od ogromne koristi za učenike koji se odlučuju za slične ili srodne fakultete. Kao nastavnik, poznat je po svom entuzijastičnom pristupu predmetu Fizika, koristeći svaku minutu sata kako bi učenicima približio zakone fizike i povezao ih sa stvarnim životom. Osim poslova nastavnika fizike desetak godina radio je i kao profesor informatike, potičući učenike na programiranje i samostalne radove. Kao potvrda njegova utjecaja na bivše učenike bila je i nagrada za koju su ga kandidirali 2016. godine. Kao studenti tehničkih, tehnoloških, prirodoslovnih te fakulteta geo-znanosti nominirali su ga i izabrali na natječaju INE – NajMentor/ica 2016. za najboljeg profesora fizike u cijeloj državi. Ovu prestižnu nagradu primio je jako skromno, onako kakav on i jest kao čovjek.

U profesionalnom smislu, Josip je vrlo cijenjen profesor fizike, te je dugogodišnji voditelj županijskog stručnog vijeća nastavnika fizike. Svake godine organizator je školskih i županijskih natjecanja iz fizike. Isto tako, Josip je više puta bio mentor pripravnicima i studentima. 2015. kao jedan od istaknutih nastavnika fizike odabran je među njih 20 iz cijele Hrvatske, koji su imali priliku posjetiti CERN, u sklopu programa Croatian teacher Programme „Big Bang, Particles, Antimatter“.

Vedar, nasmijan i uvijek optimističan uzor je i nama ostalima u zbornici, jer uvijek sa sobom nosi dobro raspoloženje i lijepu riječ za svakoga. Uvijek je spreman pomoći, u bilo kojem smislu, kako učenicima tako i kolegama. Kao razrednik ostvaruje odlične odnose s učenicima i njihovim roditeljima. U svoje slobodno vrijeme Josip je poznat kao veliki zaljubljenik u prirodu i planinarenje. Poznat je njegov „put“, tj. planinarska staza od izvora Toplice do Voćina, koji je punih 18 godina sam krčio, kroz šumu, raslinje, neprohodne terene, kako bi izgradio stazu za hodočasnike i planinare. Izradio je i tiskanu i digitalnu geografsku kartu, koju je dao na korištenje građanima i Turističkoj zajednici Daruvar-Papuk. Brojne su planinarske grupe koje je proveo tom ali i ostalim stazama u našoj okolici. Josip je propješačio i popeo se na mnoge vrhove u našoj i okolnim zemljama, vodeći uvijek sa sobom skupine entuzijasta, planinara, ljubitelja prirode i zdravog života, poput sebe.

Josip Prević je čovjek koji kroz svoj život i djelovanje ima ogroman pozitivan utjecaj na zajednicu. Njegova ljubav prema nastavničkom poslu, entuzijazam i svakodnevni optimizam, angažiranost i volonterski rad za sve dionike zajednice razlozi su da mnogima bude uzor, kako učenicima, kolegama u zbornici, tako i ostalim ljudima našeg grada. Svojim dugogodišnjim radom, trudom i načinom života itekako je zaslužio nagradu za životno djelo, Grb Grada Daruvara.