Novi ERASMUS+ projekt naše škole

Think globally - act locally

2023-1-HR01-KA122-SCH-000144083

Našoj školi odobren je Erasmus+ projekt za sljedeću školsku godinu u kojem će naši gimnazijalci imati priliku sudjelovati u razmjeni s učenicima iz njemačkog Laupheima i norveškog Haldena.
Ovaj projekt za mobilnost učenika i osoblja prvi je samostalni projekt naše škole, vrijedan preko 35.000€, a ciljevi su mu doprinijeti jačanju institucionalnog kapaciteta škole kroz uspostavljanje međunarodne suradnje sa školama iz drugih zemalja, zatim razvijati komunikacijske, digitalne, socijalne i interkulturalne kompetencije učenika i nastavnika te podizati svijest o zajedničkim vrijednostima EU s fokusom na društvenu, kulturnu, prirodnu i povijesnu baštinu.

Cilj je također podići svijest o održivim pristupima zaštiti okoliša i odgovornosti prema budućim generacijama te osnažiti učenike da postanu proaktivni i djeluju za bolju budućnost.
Projekt započinje pripremnim sastankom nastavnika u Norveškoj, nakon čega u studenom 30 učenika i 4 nastavnika iz Njemačke i Norveške dolaze u Daruvar, a po 14 naših gimnazijalaca i 2 nastavnika u proljeće idu u uzvratni posjet u partnerske zemlje. Učenici će sudjelovati u raznim aktivnostima koje će razvijati različite vještine i kompetencije, pripremati prezentacije, sudjelovati na predavanjima, radionicama, ići u studijske posjete, voditi razgovore sa stručnjacima, sastajati se s lokalnim vlastima i drugim dionicima o temama demokratskog sudjelovanja i održivosti, raditi zajedno u mješovitim grupama kako bi osigurali interkulturalno iskustvo iz prve ruke.

Želja nam je da ovaj projekt omogući učenicima da steknu međunarodna iskustva i kompetencije koje će dodatno potaknuti njihovu motivaciju i unaprijediti kvalitetu njihovog obrazovanja. Veselimo se novim iskustvima, znanjima i putovanjima koji nas očekuju!

Antonia Varat, prof. savjetnik, voditeljica projekta