2. Workshop u sklopu projekta „Zdravá krajina – Poznej svou krajinu“ Erasmus+ programa

Od 15. do 18. lipnja 2022. u Daruvaru su boravili nastavnici iz partnerske škole Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí, u sklopu projekta „Zdravá krajina – Poznej svou krajinu“ Erasmus+ programa.

Izaslanstvo škole su činili ravnatelj Mojmir Zetek te nastavnici Jan Husák (projektni menadžer), Zuzana Halaštová, Vilma Hladíková i Hynek Bartošek.

Prvoga dana sudjelovali su na prigodnom programu naše škole, povodom dodjele svjedodžbi maturantima i nagrađivanja najboljih učenika. Na programu ih je prigodnom pjesmicom pozdravio učenik 1.A odjela Karlo Krejča.

Drugi dan ih je na turističko razgledavanje grada Daruvara poveo naš profesor Vladimir Ivić, koji je ujedno i licencirani vodič. U razgledavanju su posjetili termalne izvore, park, pravoslavnu i katoličku crkvu, dvorac grofova Janković, te zgradu Saveza Čeha u RH. Poslijepodne su se uputili na izlet na Petrov vrh, u pratnji našeg umirovljenog profesora Josipa Previća. Pratnju u planinarenju su im pravili naši nastavnici Ribana Moulis, Tanja Prhal, Emir Sulik i Ivan Horina. Pošto je šetnja do Petrovog vrha trajala duže od tri sata, za prijevoz natrag su se pobrinuli ravnateljica Romana Herout, nastavnik Vladimir Ivić i tajnica Anita Urbanek.

Trećeg dana je uslijedilo razgledavanje naše škole te upoznavanje sa školskim sustavom u Hrvatskoj. Školu je predstavila ravnateljica Romana Herout, a predavanje o školskom sustavu u RH održao je Ivan Horina. Nakon toga su se uputili na sportski ribnjak Ribnjačarstva Končanica, gdje je predavanje o uzgoju ribe i ribnjačarstvu održao Luka Stričević. Osim o uzgoju ribe, predavanje o ugroženim i zaštićenim biljnim vrstama održao je umirovljeni nastavnik prirode i biologije Milivoj Častek. Na povratku u Daruvar su posjetili i dvorac Dioš. U poslijepodnevnim satima su održane radionice na OPG-u Voborski. Na radionicama su se dogovorili termini 3. Workshopa (26. do 29. rujna), na koji s četvero nastavnika dolazi i 15 učenika iz Češke. Na radionicama su sudjelovali i naši nastavnici koji će sudjelovati u daljnjim fazama projekta: Ivana Ančić Antolović, Ivana Milašin, Romana Žukina, Ribana Moulis, Tijana Trbojević, Tanja Prhal, Vladimir Ivić, Ivan Horina i ravnateljica Romana Herout. Dogovorene su sve aktivnosti koje će se održavati u rujnu.

Četvrtog dana, nakon doručka, smo goste ispratili natrag u Češku. Svi su bili prepuni dojmova i vesele se daljnjoj suradnji.

Najvažniji tema projekta je ekologija, a podtema voda. Naišli smo na brojne zajedničke probleme u ekosustavima i dogovorili se o mogućim rješenjima. U provedbi rješenja će nam pomoći i naši učenici te brojne osobe iz lokalne zajednice.

Tekst: Ivan Horina, prf. geografije i voditelj projekta za našu školu
Foto: Josip Prević, Ivana Ančić Antolović, Romana Herout, Irena Lasta, Jan Husak