50. ROĐENDAN DANA PLANETA ZEMLJE

Dan planeta Zemlje, 22. travnja, ove je godine na svoj 50. rođendan u znaku klimatskih promjena i obilježava se pod sloganom  

Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica”. 

A što mi možemo napraviti da pomognemo Zemlji? 

Evo par ideja

  • Koristite platnene vrećice za kupovinu 
  • Jedite više lokalno i ekološki uzgojene hrane  
  • Odvajajte otpad i reciklirajte ga  
  • Pažljivo trošite vodu  
  • Gasite svjetla kada vam nisu potrebna  
  • Ne bacajte smeće u prirodu  
  • Više koristite papirnatu ambalažu, a manje onu plastičnu  
  • Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti  
  • Manje trošite papir, npr. račune plaćajte preko interneta  
  • Manje se vozite automobilom, a više koristite bicikl

 

Hrvatska je do sada ispunila sve obaveze u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova, a uz aktivnosti smanjenja utjecaja na klimatske promjene, poduzima i mjere prilagodbe klimatskim promjenama, kažu iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.  

Iz Greenpeacea poručuju kako učinak ove krize pokazao koliko smo krhki, ali i da se s koronavirusom i s nedavnim potresom pokazalo koliko brižni i hrabri jesmo i možemo biti; koliko su važna neka često zanemarena zanimanja i koliko je ključno slušati znanost i stručnjake.  

“Iako trenutno svjedočimo padu emisija stakleničkih plinova zbog mjera poduzetih za borbu protiv koronavirusa, nije izgledno da će to imati dugoročni učinak na globalno zatopljenje. Ne možemo si dopustiti da kad kriza prođe, odahnemo i vratimo se u ‘normalu’ jer je ‘normala’ značila iskorištavanje prirodnih resursa preko granica koje planet može podnijeti, uništavanje bioraznolikosti i guranje planeta u stanje sve dublje klimatske krize. Trebamo sustavna rješenja i korjenite dugoročne promjene. Trebamo zeleni oporavak i lidere koji su ga u stanju provesti”, poručuju iz Greenpeacea.   

Iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF pozivaju donositelje odluka na usvajanje ambicioznih i konkretnih planova za zelenu i održivu budućnost. Tvrde kako se čovječanstvo nalazi između dvije krize – zdravstvene, uzrokovane koronavirusom te klimatske, čija je posljedica, između ostalog, pad biološke raznolikosti, a obje predstavljaju prijetnju za čovječanstvo. 

Ističu kako najnoviji izvještaj Copernicusa, programa EU za promatranje Zemlje, pokazuje kako je 2019. bila najtoplija godina od početka mjerenja. 

“Zemlja je danas na izmaku snage zbog posljedica čovjekova djelovanja i nepromišljene eksploatacije zemljinih resursa”, upozorava WWF.