Državno natjecanje iz Hrvatskog jezika

Iako je naša maturantica Martina Krejči prijašnjih godina postizala izvrsne rezultate na Županijskom natjecanju iz Hrvatskoga jezika te nekoliko puta bila na Državnom natjecanju, poziv na državnu razinu uvijek je neizvjestan. Zato je Martinu i njezinu mentoricu Romanu Žukinu ovaj poziv iznenadio i razveselio. Ovogodišnje Državno natjecanje održano je u Zadru od 11. do 13. svibnja. Nakon smještaja u hotel Kolovare, iako umorni od dugotrajnog putovanja, sudionici su pronašli snage za druženje, učenje, šetnju plažom, pa čak i kupanje.
Drugoga dana, nakon svečanog otvaranja natjecanja u OŠ Krune Krstića, učenici su pristupili rješavanju ispita. Te večeri objavljena je ljestvica privremenog poretka. Martina je bila zadovoljna privremenim rezultatom, a kasnije će se pokazati da je to i njezin konačni plasman – 9. mjesto, 84/100 bodova, zaporka 11110 SUNCOKRET. Tako se naša Martina našla u priželjkivanih „𝐭𝐨𝐩 𝟏𝟎“ 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐢𝐡 𝐮 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐨𝐣 𝐢 𝐨𝐬𝐭𝐯𝐚𝐫𝐢𝐥𝐚 𝐢𝐳𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧 𝐮𝐩𝐢𝐬 𝐧𝐚 𝐝𝐯𝐨𝐩𝐫𝐞𝐝𝐦𝐞𝐭𝐧𝐢 𝐎𝐝𝐬𝐣𝐞𝐤 𝐤𝐫𝐨𝐚𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐤𝐞 𝐧𝐚 𝐅𝐢𝐥𝐨𝐳𝐨𝐟𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐟𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐮 𝐮 𝐙𝐚𝐠𝐫𝐞𝐛𝐮.
Domaćini natjecanja uvijek se pobrinu za zanimljive popratne sadržaje. Obilazak grada kakav je Zadar nezaobilazan je, a u sklopu razgleda učenici i njihovi mentori posjetili su izložbu povodom 500. obljetnice objavljivanja Marulićeve Judite. Imali su priliku vidjeti jedno od dva primjerka prvoga izdanja ovoga djela, a to je naročito vrijedno za sadašnje i buduće kroatiste.
Ponosni smo na Martinu i njezin uspjeh. Želimo joj sreću u daljnjem školovanju.

Mentorica: Romana Žukina, prof.