Putopis iz Bruxellesa

Piše Leona Pelikan:
 

Razlog putovanju u Bruxelles je projekt Češka škola bez granica –  U svijet za češkim jezikom koji je organizirala profesorica češkog jezika, Tijana Trbojević. U projektu su sudjelovale Klara Tuček, Amanda Bažant, Tea Vacek, Leona Pelikan i Zita Žabić.

Nakon nešto manje od 24 sata vožnje, stigli smo u Bruxelles i smjestili se u hotel Derby. Sve smo bile jako oduševljene gradom i smještajem. Hotel Derby je na odličnoj lokaciji. Nalazi se u središtu grada i sve nam je bilo na dohvat ruke. Nedaleko od hotela nalazio se i metro i autobusne i tramvajske stanice, te razni restorani sa dobrom hranom i trgovine u kojima smo kupile belgijske slatkiše koje smo nosile svojim obiteljima i prijateljima.

Vrijeme nije bilo za poželjeti, jer je svaki dan rominjala kiša, ali znale smo kakvo vrijeme će nas vrijeme dočekati pa smo se adekvatno oblačile. Bilo je hladno, padala je kiša i puhao je jak vjetar, ali nas to nije spriječilo u razgledavanju grada.

Posjetile smo neke od važnijih znamenitosti kao što su: Grand Place, Atomium, Jubelpark, Manneken Pis, te muzej Dizajna i virtualnu izložbu jednog od najznačajnijih slikara – Van Gogha.

U petak nakon ručka. profesorica nam je pripremila iznenađenje. Poslije ručka otišle smo se presvući u hotel koji je nasuprot restorana. Kada smo se vratile u restoran,  profesorica nas je dočekala sa Ninom Skočak, diplomiranom novinarkom i politologinjom. Nina Skočak  živi i radi u Bruxellesu zadnjih godinu i pol. U Belgiji je završila zadnju godinu fakulteta i zaposlila se u parlamentu, a poznata je i po svojim zanimljivim Tik Tok videima koje prati veliki broj ljudi.

Nakon ugodnog razgovora, Nina nas je provela po užem centru grada te nam pokazala parlament i ostale europske zgrade.

piše Klara Tuček:

Atomium

Prvoga dana nakon doručka u hotelu, odlučile smo otići u Atomium, simbol Bruxellesa. Tamo smo se uputile gradskim prijevozom. U početku nam nije bilo jednostavno snaći se u nepoznatom glavnom gradu Belgije, ali uz pomoć google karte sve je postalo jednostavnije. Kada smo stigle do Atomiuma, simbola Bruxellesa,  iznenadile smo se koliko je zapravo ta instalacija velika. Puhao je dosta snažan vjetar i padala je kiša pa nam je bilo u cilju što prije ući unutra. Nakon kupnje ulaznica, ušle smo unutra te smo čekale lift koji nas je odvezao do samog vrha Atomiuma. Na vrhu nas je očarao predivan panoramski pogled na cijeli Bruxelles. Nakon razgledavanja od samog vrha, postepeno smo se spuštale u ostale prostorije. U prvim kuglama, odnosno prostorijama,  naišli smo na izložbu nacrta i planova o nastanku Atomiuma koji je bio građen u 20. stoljeću. U preostalim kuglama dočekala nas je izložba svjetla koja nas je oduševila. Svjetla su svjetlila u ritmu pjesama koje su ritmički pratile svjetlost u raznim bojama.  Posjet Atomiumu je za sve nas bilo vrlo lijepo i nezaboravno iskustvo.

piše Zita Žabić:

Muzej Dizajna – Design Museum Bruxelles

Nakon što smo obišle Atomium, uputile smo se u Muzej Dizajna koji je uz Atomium bio uključen u cijenu ulaznice. Vidjele smo različite oblike stolica koje su mi se najviše svidjele jer su napravljene na vrlo kreativan način u svakakvim oblicima. Suvremenim dizajnom muzej oduševljava i one koji se ne razumiju u dizajn.

Inače, muzej dizajna posvećen je dizajnu 20. i 21. stoljeća. Osnovan je nakon što je Atomium preuzeo zbirku Plasticarium u prosincu 2014. Muzej nudi inovativan i iznenađujući uvid u plastični dizajn od pedesetih godina do danas, ali i druge oblike dizajna kroz druga razdoblja.

piše Tea Vacek:

U subotu, 1. travnja zaputile smo se tramvajem prema Češkoj školi bez granica. Tamo nas je dočekala ravnateljica škole, gospođa Dagmar Straková. U prvom dijelu radionice, radile smo s djecom predškolske dobi. Pokazivali su poze određenih životinja koje su dobili na sličici. Zatim su poslušali tekst o žirafi koja nije mogla napraviti kolut naprijed.  Na kraju su uz određena pitanja koja im je postavljala Klara sami shvatili pouku priče –  nije svatko dobar u svemu i  to je  u redu. Nakon toga, djeca su crtala žirafu. Crtanje žirafe im je pokazala Leona. Djeca su bila zadovoljna jer su se lijepo zabavila. Za naše male prijatelje smo pripremile i kazalište sjena „Zlatna ribica“ i kazalište lutaka „Zašto Hozna nije htio princezu za ženu“. Nakon pauze za ručak, nastavili smo s drugom grupom djece koji su bili malo stariji. Uz sve spomenuto, njima smo uz pomoć prezentacije pričali o našem malom Daruvaru. Nako teksta o žirafi, pročitala sam im bajku „O dugom žirafinom snu“ u kojoj se abecednim redom pojavljuju afričke životinje. Najzainteresiraniji su bili kada se igrao Memory sa životinjama koje je ta žirafa sanjala. Svi su se okupili u krug i skupa igrali igru. Po završetku radionice, skupa smo se slikali ispred zgrade Češke ambasade. Oko 16:30 krenule smo nazad prema hotelu gdje smo bilo smještene. U 19:00 ravnateljica škole, Dagmar Straková nas je pozvala na večeru  u najbolju bruxellsu pizzeriju Nona.

piše Amanda Bažant:

Posljednjeg dana u Bruxellesu posjetili smo Horta galeriju, virtualnu izložbu Van Gogha  –  The Immersive Experience. Ulaznice smo platili 14 eura. Tamo smo vidjeli razna djela Van Gogha i naučili nešto o njegovom životu. Ova je izložba uvrštena među 12 najboljih imerzivnih iskustava na svijetu. Vidjeli smo umjetnikova 4k remek-djela i još jednu impresivnu sobu o podrijetlu njegova rada. Vidjeli smo i spektakularnu izložbu svjetla i zvuka na 1000 m² koja uključuje dvoetažne projekcije umjetnikovih najzanimljivijih djela. Izložba mi se jako svidjela i voljela bih je još jednom posjetiti.