IZLET PRVIH RAZREDA

Učenici 1. razreda Gimnazije Daruvar posjetili su u petak, 14. travnja 2023. godine Park prirode Papuk.

Obilazak poučnih staza započeo je ispred Eko točke, gdje je vodičica uz pomoć karte na zanimljiv i edukativan način interpretirala najznačajnije biološke, geološke i kulturno povijesne lokalitete u granicama Parka te usput malo i provjerila znanje naših učenika. Ugodnom šetnjom uz Planinarski dom nastavio se put prema jankovačkim jezerima i kroz bukovu šumu sve do najvećeg prirodnog fenomena Slavonije, slapa Skakavac koji nas je malo okupao, ali i pružio veličanstveni prizor. Nakon šetnje učenici su se malo odmorili ispred Planinarskog doma u kojem su i ručali. Planirani odlazak u adrenalinski park Duboka zbog loših vremenskih uvjeta nažalost nije realiziran.

Nakon ručka nastavili smo put prema Geo info centru u Voćinu. Tamo su učenici u višeosjetilnoj 6D kino dvorani gledali kratki film kroz koji ih je vodio simpatični amonit Toni. Svojim vremeplovom vratio ih je u davna vremena prošlosti Papuka, u vrijeme kad su Panonskim morem plivali ogromni morski psi megalodoni, dupini i tuljani pa sve do doba razvoja sisavaca i dinosaura. Noseći 3D naočale i uz sve efekte pomičnih sjedala, škakljanja nogu, njihanja, vibracija, efekta vode, prskanja slapa i vjetar učenici su kroz sva osjetila doživjeli putovanje kroz prošlost Papuka i Zemlje kao da su stvarno tamo. Nakon projekcije učenici su obišli postav geologije gdje su saznali kako se razvijao život na zemlji, zašto je Papuk geološki najraznolikije područje Hrvatske, gdje i kako nastaju potresi te imali priliku inicirati vlastiti potres nakon čega su mogli vidjeti koje su opasnosti i posljedice koje donosi ta prirodna nepogoda. U sklopu centra učenici su još obišli postav biologije, gdje su uz interaktivne ekrane i zid ekosustava saznali zanimljive podatke o živom svijetu Papuka i njegovoj bioraznolikosti te se kroz postav kulturno povijesne baštine upoznali sa životom čovjeka u vremenima kad je jedini način opstanka bio naučiti živjeti u skladu s prirodom.

Kuća Panonskog mora, u kojoj su učenici poslušali prezentaciju o životu na našem Planetu i fosilima s posebnim osvrtom na živi svijet Panonskog mora te obišli izložbeno-edukativnu dvoranu, bila je posljednje odredište izleta nakon kojeg smo krenuli prema Daruvaru.

U pratnji učenika bile su razrednice Ribana Moulis (1.A), Dragana Jurić (1.B) i Valentina Per (1.C). Nastavnice su izuzetno zadovoljne ponašanjem učenika tijekom cijelog izleta!

Nadamo se da su učenici naučili nešto novo, ali se i dobro zabavili družeći se s prijateljima.