Kreativna srijeda

U Gimnaziji Daruvar 27. 3. 2024. održan je projektni dan pod nazivom Kreativna srijeda s ciljem da našim učenicima pružimo drugačija iskustva, pomalo neobična za današnje vrijeme. Ovo je jedan u nizu događaja kojima obilježavamo i 70. obljetnicu Gimnazije Daruvar.

Ovu srijedu su se učenici i nastavnici imali priliku družiti,  smijati i odmoriti se od učenja u nekim potpuno drugačijim aktivnostima, opušteno i veselo. Učenici su imali mogućnost birati neke od 14 ponuđenih kreativnih radionica.

Kreativnu radionicu “Pletenje pletenica” vodile su učenice 3.r. Nika Bukač, Tia Tutić i Lucija Varat, a učenice koje su sudjelovale u ovoj radionici, osim što su se dobro zabavile i naučile plesti pletenice, na kraju su završile i s prekrasnim frizurama.

Na radionici pod nazivom “Karate” učenice 4.r. Ena Halupa i Lucija Posavec te učenik 2.r. Gregor Trbojević demonstrirali su kate i borbe, a sudionici radionice imali su priliku okušati se u ovom sportu.

Radionicu “Diamond painting” vodile su profesorice Tamara Ćeran i Nina Tuček, a učenici su uživali u dijamantnom slikarstvu, odličnoj aktivnosti za smirivanje i opuštanje.

Radionicu “Makrame” vodila je profesorica Snježana Varga koja je svoje umijeće izrade makramea prenijela na petero učenika. Doznajemo da je ova vrijedna šestorka na radionici utrošila čak 300 metara konca za izradu 6 prekrasnih tapiserija.

Najživahnije je bilo na radionici “Hula-hup i gumi-gumi” gdje su se učenici pod vodstvom profesorica Tanje, Ivane, Elene i Ive okušali u vrtnji hula-hupa i igranje gumi-gumija.

Na cjelodnevnoj radionici plesa učenici su imali priliku učiti osnove plesnih koraka u četiri različite kategorije pod vodstvom profesorice Violete Lujanac i Gordane Grgić uz stručnu pomoć Vilima Grgića.

Na vrlo posjećenoj radionici “Meditacija i kontemplacija” pod vodstvom profesora Zdravka Palavre učenici su naučili kako meditacija može služiti razvoju osobnosti te da se koristi kao praksa kojom se čisti i jača razum, volja i osjećaji, a može djelovati i terapeutski.

Na radionici “Izrada bookmarkera” pod vodstvom profesorice Elizabete i Dragane učenici su izradili mnoštvo prekrasnih straničnika koji će krasiti knjige i uveseljavati njihove korisnike.

Na vrlo posjećenoj radionici “Mini vrt u teglici” pod vodstvom profesorice Valentine i Sanje nastalo je mnoštvo biljnih terarija, koji su postali pravi hit jer zahtijevaju zalijevanje samo nekoliko puta godišnje.

Profesorice Romana i Azra potrudile su se da na radionici “Decoupage” s učenicima pomoću salvetne tehnike ukrase brojne predmete kao što su staklenke, posude, kutije i kutijice za naočale.

Dvije radionice vodile su i bivše učenice. Marijana Kapetanović vodila je fotografsku radionicu, a Marijana Jenkač Dželajlija vodila je radionicu izrade magneta i privjesaka.

Gospođa Melita Sić Špoljar iz Udruge Ždralice vodila je radionicu heklanja, a uz profesoricu Jelu Kusaković učenici su imali priliku naučiti tehnike vezenja. Iz Udruge Korak dalje u goste su nam došle Aida i Saška s voditeljima Nenadom i Žanom koji su na radionici “Korakovci vezu” naše učenike naučili kako izvesti njihov karakteristični simbol – listić ginka.

Ponosno ističemo da su sve rukotvorine i umjetnine nastale na današnjim radionicama namijenjene prodaji u humanitarne svrhe.
Ova kreativna srijeda bila je odličan uvod u zasluženi proljetni odmor.