MATURALNO PUTOVANJE 3. RAZREDA

Učenici trećih razreda Gimnazije Daruvar , u pratnji svojih razrednika Antonie Varat i Vladimira Ivića,  bili su na maturalnom putovanju od 30. 6. do 7. 7. te posjetili Makedoniju, Grčku i San Marino. Prvo su posjetili glavni grad Sjeverne Makedonije Skoplje. Proveli su tamo nekoliko sati u razgledu centra grada i kipova heroja makedonske prošlosti po kojima je grad svjetski poznat. Nakon toga su se uputili u makedonski biser Ohrid, grad na obali istoimenog jezera po kojem su u pratnji lokalnog vodiča plovili i saznali brojne stvari o ovom glavnom turističkom centru cijele države. Unatoč visokim temperaturama, atmosfera i lokalne delicije bile su odlične.

Drugi dan maturalnog putovanja proveli su putujući Grčkom. Na pola puta popeli su se serpentinama do ,lebdećih stijena’ ili Meteora, kako zovu grčke pravoslavne manastire sagrađene na strmim vapnenačkim liticama. Obišli su manastir Varlaam, jedan od 6 preostalih manastira bogat ikonama, predmetima od srebra i zlata te drugim umjetničkim predmetima. Na preko 500 metara nadmorske visine ovi manastiri svjedoče vječnoj težnji da se bude bliže Bogu, ali i potpunoj posvećenosti i asketizmu monaha koji su ih od 13. stoljeća mukotrpno gradili. Ova grčka ,sveta mjesta’ danas su pod zaštitom UNESCO-a. Pod dojmom nezaboravnog pogleda i posebnog duhovnog iskustva ovog mističnog mjesta spustili su se u Kalambaku, mjesto podno litica, gdje su objedovali tradicionalne specijalitete srdačnih domaćina. Zatim su nastavili putovanje prema Loutrakiju, ljetovalištu kraj Korintskog kanala koji će biti učenicima baza sljedeća tri dana.

Treći dan maturalnog putovanja započeli su jutarnjim kupanjem u Jonskom moru, a ostatak dana proveli su u obilasku svjetski poznatog svetišta u Delfima koje se nalazi na tri sata vožnje od Atene. Ovo svetište je postalo poznato zbog dvosmislenih proročanstava proročice Pitije koja je proricala pod utjecajem halucinogenih isparavanja ispod samog svetišta. Zbog takvih proročanstava koja su „uvijek bila točna“ kompleks svetišta je rastao i bogatio se. Zbog toga je često bio pljačkan te su danas očuvane tek ruševine najpoznatijeg antičkog proročišta poput Apolonovog hrama i Dionizijevog amfiteatra. Nakon obilaska svetišta ručali su u restoran podno planine Parnas nakon čega su se zaputili natrag u Loutraki.

Četvrti dan maturalnog putovanja učenici su proveli u  Ateni. Nakon kratkog panoramskog razgleda zaputili su se na atensku Akropolu koju čini nekoliko hramova. Najveći je Partenon, posvećen boginji zaštitnici grada, ali jednako važan je Erehteion, poznat po svojim karijatidama – mramornim kipovima žena koje su stupovi hrama. Uz izvrsno vodstvo lokalnog vodiča nastavili su razgled Atene. Zatim su posjetili Nacionalni arheološki muzej bogat artefaktima antičke Grčke. Ručali su u tipičnom grčkom restoranu uz živu glazbu te prošetali samim centrom grada do trga Monastiraki. Bježeći od prijeteće kiše, zaputili su se na sami jug Atike – rt Sounion, gdje se nalazi Posejdonov hram. S njega se vidi pogled na otvoreno Egejsko more. Nakon večernjeg povratka učenici su se imali priliku još jednom okupati u moru i zabaviti se u brojnim restoranima i kafićima Loutrakija.

Petog dana ujutro učenici su se oprostili od Loutrakija i uz usputni obilazak Korintskog kanala uputili se prema Patrasu, luci na obali Jonskog mora, odakle su krenuli na putovanje brodom Lefka Ori prema Italiji. U popodnevnim satima plovili su uz grčku obalu i otoke, a večer su proveli uz predivan pučinski zalazak sunca, nogomet, karte, rođendanske proslave i druženja do ranih jutarnjih sati. Ujutro putuju pokraj Palagruže, najjužnijeg našeg otoka, te dalje na sjever dok se u daljini vide istovremeno hrvatski otoci i talijanska obala. Nakon iskrcavanja u Anconi, zaputili su se u bajkoviti San Marino – treću najmanju državu Europe i najstariju postojeću republiku na svijetu koju je osnovao klesar Marin s Raba. Nakon obilaska povijesne jezgre na Monte Titanu, učenici privode svoju avanturu kraju i kreću na put kući.
 
Kao razrednici, na kraju željeli bismo pohvaliti naše učenike koji su tijekom cijelog putovanja dostojno predstavljali našu zemlju, našu školu i bili na ponos svojim roditeljima i nama.
Antonia Varat (3.b) i Vladimir Ivić (3.a)