Obavijest o promjeni organizacije rada u šk. g. 2020./21.

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Sve vas pozdravljam u nadi da ste zdravo i dobro.

Kako sam i najavila, danas objavljujem glavne organizacijske odrednice za šk. godinu 2020./21. za našu školu, koja s nastavom počinje 7. rujna 2020.

Odrednice su izrađene prema Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. (Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 24.8.2020.), Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 (Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 29.8.2020.), te prema suglasnosti osnivača, Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kako je prema spomenutim Uputama „…primarni cilj organizacija odgojno-obrazovnog rada/nastave u ustanovi, licem u lice iz razloga što takav oblik rada u odnosu na druge oblike ima veliku prednost i najprimjereniji je za djecu i učenike.“, odabrali smo upravo taj model nastave. Kako bi osigurali provođenje mjera  i sigurnost učenika i djelatnika, a opet u skladu s preporukama iz Uputa, primorani smo održavati nastavu u dvije smjene.

Naša škola broji 12 razrednih odjela a broj učionica u koje možemo smjestiti učenike prema epidemiološkim uvjetima je 7. Preostalih 5 učionica svojom površinom ne zadovoljava uvjete (premale su), a od tih 5 još su 3 dislocirane. Jedini način održavanja nastave u školi je da 6 razreda ide u prvu smjenu a 6 u drugu smjenu.

Nadamo se da će se situacija popraviti i čim epidemiološki uvjeti budu zadovoljavajući vratit ćemo nastavu na jednosmjensku. Sadašnji raspored će biti takav da će učenici 1. i 2. razreda ići u prvu smjenu a 3. i 4. razreda u drugu smjenu. Ukoliko situacija ostane ovakva, u nekom trenutku ćemo zamijeniti smjene, kako bi svi učenici bili u pravednom položaju (najkasnije s početkom 2. polugodišta). No, o tome ne možemo odlučiti sada, jer je stanje promjenjivo i neizvjesno.

Sljedeće novosti su:

  • nastavni sat skraćen je s 45 na 40 minuta;
  • veliki odmor skraćen je s 20 na 15 minuta;
  • prva smjena počinje u 8:00 a završava u 13:20;
  • druga smjena počinje u 13:50 i završava u 19:10;
  • svaki razred ima svoju stalnu učionicu i razmak je dovoljan da učenici ne moraju nositi maske na nastavi
  • maske je osigurao osnivač (BBŽ) i svaki učenik će za početak dobiti 2 perive;
  • pri ulasku i izlasku, te na hodnicima nošenje maski je obavezno;
  • ulazak u školu za učenike Gimnazije bit će na zapadnoj strani, kod rukometnog igrališta, pa lijevom stranom stepenica, na kat (detaljni put kretanja bit će u protokolu za učenike).

Ostale detaljne upute objavit ćemo u petak, u našim, posebno izrađenim  protokolima za učenike i roditelje.

Raspored dolaska učenika u ponedjeljak, 7. rujna, bit će objavljen isto tako u petak.

Nadam se da ćemo uz zajedničku odgovornost, poštivanje mjera i savjesno ponašanje svi zajedno uspjeti sačuvati svoje i zdravlje vaših i naših obitelji i društva u cjelini. Jedino zajedničkim nastojanjima, tolerancijom i uvažavanjem možemo udruženo prebroditi ovu situaciju u kojoj smo se našli.

Želim vam svima sretnu, ali prije svega zdravu godinu.

Ravnateljica:
Romana Herout, prof.