Predstava Teatra Exit Izbacivači

Boris Barukčić danas živi svoj san

U Daruvaru je pretpremijerno izvedena predstava Teatra Exit Izbacivači u kojoj glumi naš bivši sugrađanin i gimnazijalac Boris Barukčić. Na kazališne daske, na kojima je učinio prve glumačke korake, vratio se nakon dvanaest godina.

Izbacivači su dinamična i potresna predstava o svijetu u kojem živimo. Svaki glumac u njoj igra nekoliko uloga, a nakon sat i pol intenzivna nastupa, Boris je ipak pronašao snage i volje za razgovor i druženje. Kaže nam da mu je drago što je u Daruvaru i sve poznaje, žao mu je što se nije i prije vratio. U razgovoru se prisjetio svojega djetinjstva, škole, glumačkih početaka u amaterskom kazalištu… On i njegova ekipa pričali su nam o teškoćama kroz koje su prošli kao studenti, o predanosti koje traži njihova profesija, ali i o ljepoti poziva. Kaže nam da je slobodnjak, da radi svugdje po malo. Radio je i izvan Hrvatske, no tamo mu je nedostajalo vajbanje s publikom. Na pitanje što bi gledatelji trebali naučiti gledajući predstavu odgovara da svrha kazališta nije da propovijeda, da publika može shvatiti što god i kako god želi, da svaki gledatelj upisuje svoj identitet u predstavu i izlazi s predstave promijenjen. Sigurno je da ova predstava nije nikoga ostavila ravnodušnim, a je li nas promijenila – pokazat će vrijeme.  Na pitanje što bi poručio mladima koji žele postati glumci odgovara: Rokaj, budi svoj!

Gledajući njegov entuzijazam, jasno je da živi svoj dječački san, koji je počeo u Daruvaru prije dvadesetak godina. Svima nam je drago što je tako. Neka taj san potraje dugo, dugo… 

Romana Žukina, prof.

KRITIKA KAZALIŠNE PREDSTAVE IZBACIVAČI

IZBACIVAČI IZBACUJU S RAZLOGOM

Izbacivači su legendarna predstava Teatra Exit. Nakon 1996., kada je prvi put odigrana u Hrvatskoj, stekla je status jedne od najoriginalnijih i najizvođenijih kazališnih predstava u nas. Režirao ju je Matko Raguž, a njezinu pretpremijeru u novoj glumačkoj postavi (Boris Barukčić, Srđan Sorić, Tin Rožman, Nikola Nedić) mogli smo vidjeti 7. prosinca u daruvarskom gradskom kinu.

Tema predstave je moderna i urbana, donosi slike noćnog života i ljude koji bacaju masku svoje svakodnevice u želji za kratkom euforijom potaknutom glazbom, alkoholom, drogom i seksom. Ove provokativne teme donesene su na satiričan, sarkastičan i groteskni način. Od početka do kraja radnja je dinamična, a gluma energična. Scena je gola, scenografija minimalistička i jedino glumčevom preobrazbom iz lika u lik shvaćamo da se scena promijenila. Glumci odlično ulaze iz lika u lik, te ostavljaju dojam istovremenog zbivanja više paralelnih priča. To nije jednostavno ako u obzir uzmemo da je u predstavi 25 likova. Središnji događaj je jedna subotnja večer kada se mladi Zagrepčani spreme i odlaze u klubove proslaviti rođendane i naći srodne duše, ako ništa drugo, onda za tu jednu noć. Radnja počinje pripremama za izlazak pa je prikazano kako to izgleda kod muškaraca, a kako kod žena. Tako upoznajemo prvu najvažniju skupinu likova, tj. četvoricu mladića i četiri žene. Tek nakon toga upoznajemo i same izbacivače. Rade posao iz nužde, međusobno se prepiru i svaki donosi svoju priču. Najstarijeg od njih – Luckyja, ostala trojica provociraju, govore mu da je prestar i premekan za taj posao. Jedini je od likova koji drži monologe (četiri monologa), u kojima prepričava svoje doživljaje i iznosi svoje osjećaje te priča tužnu priču o svom životu i bivšoj ženi za kojom i dalje žudi. Glumci završavaju predstavu izlazeći iz svojih likova i obraćaju se publici ukazujući na probleme koje su u predstavi prikazivali.

Scenografija je minimalistička, a sastoji se od zida koji služi kao dizalo, kao  frizerski salon, kao šank u klubu, kao DJ-ev pult… Atmosfera noćnog kluba odlično je postignuta upotrebom svjetla i dima te glazbe bez koje ova predstava ne bi bila to što jest – aktualna. Spoj rapa, trapa, ali i narodnjaka, koji se slušaju u današnjim klubovima približio je temu mlađim članovima publike. Zanimljivo je da su glumci i režiser tekst na više mjesta prilagodili trenutku i prostoru u kojem se predstava izvodi pa se više puta spominje Daruvar. Naime, mladi glumac Boris Barukčić upravo je u Daruvaru učinio prve korake na daskama koje život znače. Detalji poput ovoga, ali i sve komponente ove predstave su na razini izvrsnosti.

Jezik predstave je vrlo zanimljiv. To je zagrebački sleng, govor mladih, obiluje žargonizmima i vulgarizmima. Količina vulgarizama je tolika da gledatelju postaje neugodno slušati, ali to je i cilj predstave, jer s onim što donosi ova predstava nije se nimalo lako suočiti. Predstava je uspješno prenijela život u društvu današnjice te probleme koji nastaju u kasnim noćnim i jutarnjim satima. Ona upozorava, ne samo mlade, već i one starije, na to što se zbiva oko nas. No, kako naslov kaže, glavni u predstavi su izbacivači. Ova predstava ruši stereotip o njima i nakon što je pogledate uvijek ćete se sjetiti da njihove odluke mogu biti presudne u životu svih nas i nama bliskih. Možda te samo nisu pustili u klub, a možda su ti spasili život.

Lucija Vašatko, 4.c