Terenska nastava maturanata u Zagrebu

U četvrtak 10. 11. 2022. maturanti su bili na Smotri Sveučilišta u Zagrebu gdje su dobili korisne informacije o fakultetima obilazeći njihove izložbene prostore u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog Velesajma.

Osim Smotre učenici su imali priliku posjetiti međunarodni sajam knjige Interliber, a u poslijepodnevnim satima u tri grupe obišli su Veleučiliše Algebra, Psihijatrijsku bolnicu Vrapče i Botanički vrt.

Na Veleučilištu Algebra gđa. Ivana Žižić upoznala ih je s njihovim programima, nakon čega su obišli 3D printing laboratorij, studio za grafički dizajn, knjižnicu i produkcijski audio-video studio. Na kraju su “uhvatili” i Tonija Miluna za zajedničku fotografiju.

U Psihijatrijskoj bolnici Vrapče posjetili su muzej bolnice gdje su od voditeljice gđe. Snježane Spitzmüller saznali zanimljive informacije o povijesti bolnice, ali i povijesnom razvoju liječenja osoba s psihičkim poremećajima. Posebno iznenađenje bio je njen Frido, prekrasni hrt koji je na obuci za terapijskog psa. Klinička psihologinja Sanja Maroević u ugodnom i dinamičnom razgovoru približila im je posao kliničkog psihologa, načine liječenja ovisnosti kao i važnost destigmatizacije psihičkih bolesti.

U Botaničkom vrtu uživali su u šetnji razgledavajući dokumentiranu zbirku živih biljaka. Iako je većina tropskih biljaka, sukulenata i palmi skrivena u staklenicima u ovo doba godine, uspjeli su vidjeti egzotične kukcojedne biljke te epifite i lopoče u stakleniku Viktorijina kuća. Posjetili su i prostor za uzgoj biljaka potrebnih za praktičnu nastavu botanike na Biološkom odsjeku PMF-a, ali i na drugim srodnim fakultetima na kojima će se sljedeće godine naći i neki od njih.

Terenska nastava održana je u okviru izborne nastave informatike, psihologije i biologije, a učenicima u pratnji bile su profesorice Ivana Milašin, Elizabeta Sabljić i Ivana Ančić Antolović.