Učitelji su ključ svake reforme

Prenosimo sa stranica AZZO-a:

I u ovim kriznim vremenima pokazalo se da su učitelji ključ svake reforme naglasila je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, gostujući na online-konferenciji GOOD Inicijative ‘Obrazovanje u doba korone’. Glavna je pouka iz ove situacije u obrazovanju, prema njezinim riječima, što je ponovo potvrđeno da su “učitelji ključ svake reforme, učitelji koji su preko noći sjeli za svoje radne stolove i preko noći se transformirali ‘iz učitelja ex cathedra u doslovno učitelja na daljinski’ te dokazali da brzo uče.

Učitelji su ključ svake reforme

Online-konferencija održana je 1. lipnja 2020. godine točno na četvrtu godišnjicu prvoga i najvećeg prosvjeda za kurikuralnu reformu ‘Hrvatska može bolje’, koji je 1. lipnja 2016. u Zagrebu okupio desetke tisuća ljudi koji su prosvjedovali zbog mogućeg zaustavljanja cjelovite kurikularne reforme.

– Prije četiri godine se zazivala reforma, ma što mi danas o tome mislili – imamo prvu fazu reforme. Reforma nije projekt jedne vlade, jednoga čovjeka, i nije projekt od četiri godine. Reforma je nešto što će se razvijati i ne bi trebalo biti intuitivno, trebala bi imati ključ što mi hoćemo u sljedećoj fazi reforme – kazala je Dubravka Brezak Stamać. Uvijek smo mogli bolje, naglasila je, te istaknula da treba biti optimističniji u očekivanjima da će “netko tko će doći na jesen imati više razumijevanja za obrazovanje”.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać odgovorila je i na pitanja o otkazivanju natjecanja te na kritike pojedinaca da su ona otkazana radi uhljeba u Agenciji. Istaknula je da su savjetnici Agencije od 1. rujna 2019. godine obavili 1158 uvida u rad odgojno-obrazovnih radnika i promovirali ih u viša zvanja, proveli su 1683 stručna ispita te obavili 95 stručno savjetodavnih posjeta školama i vrtićima. Uz to uključeni su u provođenje online nastavu, izrađivali su videolekcije te pratili provođenje nastave i pružali stručnu i savjetodavnu potporu odgojno-obrazovnim radnicima. Najavila je da bi se natjecanja, otkazana zbog pandemije koronaviusa, mogla održati na jesen, ako to dopuste epidemiološki uvjeti. Brezak Stamać smatra da kada pričamo o natjecanjima treba razlikovati marljivost učenika koju također treba vrednovati, od darovitosti.

Na konferenciji su uz ravnateljicu Agencije sudjelovali psiholog Boris Jokić, s Instituta za društvena istraživanja, sociolog Petar Bezinović, s Instituta za društvena istraživanja, ravnatelj osnovne škole u Bregani Igor Matijašić, nastavnica u vukovarskoj strukovnoj školi Lilijana Radobuljac, Iva Šimundić, maturantica, II. gimnazija i izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja Eli Pijaca Plavšić.

Panel raspravu GOOD Inicijative ‘Obrazovanje u doba korone’ možete pogledati na poveznici.